Inhoud: 25 m
Inhoud: 30 m
Inhoud: 100 m
Inhoud: 30 m
Inhoud: 30.5 m
Inhoud: 30.4 m
Inhoud: 30 m
Inhoud: 30 m
Inhoud: 30 m
Inhoud: 25 m
Inhoud: 250 m
Inhoud: 75 m
Inhoud: 90 m
Inhoud: 45 m
Inhoud: 20 m
Inhoud: 366 m
Inhoud: 30.5 m
Inhoud: 366 m
Inhoud: 30.5 m
Inhoud: 30.5 m
Inhoud: 305 m
Inhoud: 366 m
Inhoud: 366 m
Inhoud: 30.5 m
Wat is gipsplatenbouw en hoe werkt het?
Gipsplatenbouw is de constructie van plafonds, vloeren en muren met behulp van ruimte-omsluitende structuren. Bij de verwerking van de bouwelementen worden geen waterhoudende bouwmaterialen zoals gips, klei, mortel of beton gebruikt.
Voorbeelden van gipsplaatconstructies zijn wandbekleding, installatiewanden en onderconstructies of draagconstructies voor hogere belastingen op plafonds of muren.
Welke soorten gipsplaatconstructies zijn er?
In de gipsplatenbouw wordt onderscheid gemaakt tussen het gebruik van gipskartonplaten en gipsvezelplaten. Het belangrijkste verschil tussen de twee platen is hun vochtbestendigheid en stabiliteit. Gipsvezelplaten zijn stabieler dan gipsplaten omdat ze ongevoeliger zijn voor vocht en daarom meer kosten.
Welke materialen worden gebruikt voor de bouw van gipsplatenbouw?
In het algemeen zijn voor de bouw van gipsplaatconstructies de bouwelementen gipsplaten, metalen profielen zoals CW-profielen en UW-profielen als raamwerk en minerale wol als isolatiemateriaal nodig. Daarnaast zijn ook egalisatiemiddel, gipsplaatschroeven, spijkerpluggen en eventueel afdichtband nodig.
Hoeveel kost een gipsplaatconstructie?
Gipsplaten zijn goedkoop en kosten tussen €5 en €15 per vierkante meter. De kosten variëren echter afhankelijk van de grootte van de kamer en het project. Kamers met een hoge luchtvochtigheid vereisen speciale vochtbestendige platen, die duurder zijn dan normale gipskartonplaten. Kamers met hoge plafonds zijn ook duurder, omdat er meer vierkante meters bedekt moeten worden. Naast de materiaalkosten komen daar nog de installatiekosten bij, die ook variëren afhankelijk van het project.
Kun je zelf gipsplaten plaatsen?
Ja, gipsplaten installeren is gemakkelijk, zelfs voor niet-professionals. Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste materialen en gereedschappen hebt, om een nauwkeurig resultaat te bereiken. Stap-voor-stap instructies kunnen ook als leidraad dienen.
Wat zijn de nadelen van gipsplaatconstructies?
Gipsplaten hebben twee belangrijke nadelen in vergelijking met andere bouwmethoden. Er is isolatie van hoge kwaliteit nodig om een hoog niveau van geluidsisolatie en brandbeveiliging te bereiken. Bovendien is het moeilijker om zware lasten te dragen met gipsplaten dan met massieve muren.
Ratgeber rund ums Haus
Unsere hilfreichen Ratgeber bieten praktische Tipps, bewährte Techniken und wertvolles Know-how für angehende und erfahrene Handwerker.