Grün bepflanzte Wand mit Vertikaler-Garten-Set

Verticale tuin

De verticale tuin is een goede optie om op een ruimtebesparende manier planten te kweken, zowel in huis als op het balkon, terras of in de tuin. Als visueel hoogtepunt kan de plantenwand op verschillende manieren worden vormgegeven. Meer informatie over Verticale tuin
Filter

Wat is een verticale tuin?

De term "verticale tuin" is nauw verbonden met urban gardening – het tuinieren in de stad in een beperkte ruimte.

Een verticale tuin kan zowel binnen als buiten worden aangelegd. Het grootste verschil met een conventionele tuin is, dat de planten niet zoals gebruikelijk in de grond worden geplant, maar in rijen boven elkaar.

Een verticale tuin bespaart vooral ruimte, waardoor het onder andere zeer interessant is voor tuinieren in huis.


Verticale tuin als plantenwand

Planten worden vaak gebruikt als decoratieve of artistieke objecten, vooral in flats, volkstuintjes, op balkons of terrassen. Met een verticale tuin kunnen hele muren, scheidingswanden of gevels worden verfraaid met planten.

Een plantenwand hoeft niet per se helemaal begroeid te zijn met planten. Met onze verticale tuinsets kun je bijzondere eyecatchers creëren.


Hoe maak je een verticale tuin?

Er zijn verschillende manieren om een verticale tuin of plantenwand te maken. De tuinset van JARDINION biedt je een handige manier om een verticale tuin te maken. Als je een van onze sets kiest, bespaar je tijd en moeite: de set bevat alles wat je nodig hebt (behalve schroeven en pluggen) om deze op je muur, balkon of gevel te installeren.

Een kleine opmerking hierbij: als je een verticale tuin in een geïsoleerde gevel boort en installeert, moet je ervoor zorgen dat je speciale muurpluggen gebruikt. Anders loop je het risico dat je zogenaamde koudebruggen creëert. In dit geval kun je je project het beste bespreken met een geschikte specialist.


Waar is de juiste plek voor een verticale tuin?

Gelijkmatige lichtomstandigheden zijn belangrijk in een verticale tuin. Planten die bijvoorbeeld direct naast een raam worden gekweekt, zullen naar het raam toe groeien - naar het licht toe. Daarom is een plantenwand tegenover het raam vaak de betere oplossing. Over het algemeen zijn zonnige tot halfschaduwrijke locaties ideaal. Een daglichtlamp kan ook nuttig zijn voor een gelijkmatige verlichting.

Het is ook belangrijk dat je je plantenmuur beschermt tegen waterschade en vuil (bij het water geven). Installeer je bloembakken op de muur met een waterdichte (plastic) barrière of verf de muur met een waterdichte latexverf.


Waar moet je op letten als je een verticale tuin buiten gebruikt??

Een verticale tuin buiten - bijvoorbeeld op een balkon of terras - moet worden beschermd tegen vorst op koude dagen.

Je moet er ook op letten wanneer en hoeveel water je moet geven op zeer warme dagen. Als je je verticale tuin op het verkeerde moment water geeft, kunnen de bladeren van je plant snel verbranden. En als je te weinig water geeft, zullen je planten snel uitdrogen.


Welke plantengrond of alternatieven heb je nodig in een verticale tuin?

Welke planten- of potgrond je kunt gebruiken in een verticale tuin hangt grotendeels af van de planten die je wilt planten.

Een goed alternatief voor potgrond in je verticale tuin is plantengranulaat. Dit is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en samenstellingen - geschikt voor allerlei verschillende planten. Er zijn zelfs geschikte mengsels voor kruiden en vetplanten.

Het voordeel van plantengranulaat ten opzichte van plantengrond is dat er geen schimmelvorming optreedt. Wortels rotten normaal gesproken niet in het luchtige, poreuze granulaat. Een ander groot pluspunt voor je verticale tuin is dat het ongedierte, dat typisch is voor potgrond, niet voorkomt.

Het enige wat je nodig hebt, is een waterindicator voor de watertoevoer om te voorkomen dat de planten water vasthouden of uitdrogen als je ze niet genoeg water geeft. Overigens geldt de tip over de waterpeilmeter ook voor gebruik met normale plantenaarde.


Welke planten zijn geschikt voor een verticale tuin?

Bij een verticale tuin heb je verschillende mogelijkheden om je plantenwand of je fruit-, groente- of kruidentuin vorm te geven. Als je bijvoorbeeld je hele muur wilt begroenen, heb je klim- of hangplanten nodig zoals klimop, erwtenplanten en ficus pumila. Varens zorgen ook voor een dichte groei.

Verschillende bloemen en vetplanten zijn ook ideaal voor een verticale tuin.


Welke groenten en fruit voor de verticale tuin?

Als je je verticale tuin om praktische redenen aanlegt, heb je de mogelijkheid om verschillende kruiden, groenten of fruit te planten. De volgende soorten zijn hier bijzonder geschikt:


Groenten & kruiden:

 • Salades
 • Radijs
 • Knoflook
 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Dille
 • Munt
 • Tuinkers
 • Bieslook
 • Basilicum
 • Peterselie
 • Zuring

Fruit:

 • Aardbeien

Hoe installeer ik een verticale tuin?

Met de Living Wall sets van Jardinion maak je eenvoudig een verticale tuin of plantenwand. De sets bevatten alles wat je nodig hebt voor de installatie (behalve schroeven en pluggen).

Je kunt een handzaag gebruiken om de goot of plantenbak perfect op je plantenmuur aan te brengen. De bijgeleverde eindstukken van de goot zorgen ervoor dat je nieuwe plantenbak waterdicht is. De montage aan de muur is heel simpel dankzij de gootbeugels.

Dankzij het clipsysteem kun je je planten gemakkelijk op een tafel of iets dergelijks planten en ze vervolgens eenvoudig aan de muur hangen. Het is ook mogelijk om de planten op de mooi hangende goten te zetten.


Welke producten of sets zijn geschikt voor een verticale tuin?

Al onze goten zijn geschikt voor je verticale tuin of plantenwand. Je kunt het beste onze 3-delige halfronde gootenset gebruiken, omdat deze alles bevat wat je nodig hebt.


Wat kost een verticale tuin?

De prijs van een verticale tuin varieert sterk - afhankelijk van de hoeveelheid en het soort planten. Je kunt de kosten van de plantenbakken echter goed plannen. Je kunt een indrukwekkende muur van planten creëren met slechts een set van 3.


Hoe kun je een verticale tuin verfraaien of aanpassen?

Ten eerste kun je onze tuinsets voor je verticale tuin in vier verschillende kleuren krijgen - wit, grijs, antraciet en bruin. Dit alleen al geeft je een breed scala aan ontwerpmogelijkheden.

Ten tweede kun je verschillende materialen (zoals polystyreenlijm) en spuitverf gebruiken om je plantenbakken aan je eigen wensen aan te passen. Zo kun je gemakkelijk unieke en creatieve kunstwerken maken.


Ratgeber rund ums Haus

Unsere hilfreichen Ratgeber bieten praktische Tipps, bewährte Techniken und wertvolles Know-how für angehende und erfahrene Handwerker.

Ratgeber Dachabdichtung Teaser

Dach und Fassade

Ratgeber Infrarotheizung Teaser

Innenausbau

Ratgeber Duschdichtungen Teaser

Bad & Sanitär

Ratgeber Dachentwässerung Teaser

Dachentwässerung

Ratgeber Garten und Balkon Teaser

Garten und Balkon